awal muharam

>> Thursday, December 17, 2009


ahad lalu semasa kami be'rehlah' pagi2 di teluk chempedak, dalam usrah, kak nurul menanyakan apa azam baru kami.. macam2 yg keluar dari setiap orang dari kami. semestinya semua orang nak jadi yang lebih baik dari sebelum ni.. ada yang nak bangun awal pagi, nak istiqomah dalam tiap sesuatu, yang nak kurangkan tidur, dan ada juga nak jadi isteri yang solehah.. maklum lah ada dua orang daripada kami yang dah berstatus isteri :)..yang masih bujang pun turut berkeinginan untuk jadi isteri yang solehah suatu hari nanti..

bukan bermakna bakal laluinya next block 2nd week tapi dalam waktu ini kita nak membentuk diri kita ke arah itu..bukan hanya itu, tapi masing2 juga mahu menjadi hamba Allah yang beriman dan bertaqwa, anak yang solehah pada ibu bapa..n also to get the best in their life as a medical student ni,insyaAllah..aku doakan yang terbaik untuk diri dan juga sahabat2 semua..amiin

usrah kali itu seakan sangat bermakna, di akhir rehlah itu, kami hadiahkan lagu dan juga sajak diiringi lagu rapuh. mungkin juga ianya satu suprise bagiku, kerna baru tika itu kami tahu apa sajaknya, dan baru rangkap pertama sajak yang dibaca oleh sahabatku itu, air matanya dah bercucuran..sajak yang begitu puitis,yang sangat menepati apa selama ini yang kita lakukan, menyentuh jiwa seorang hamba Allah yang sering lalai dalam nikmat dunia..aku teringat sajak ni lah yang pertama kali aku baca di blog adik, dan disini aku pastekan sekali lagi untuk tatapan buat diri yang sering alpa..


Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu
dan berharap engkau akan berbicara kepada KU,
walaupun hanya sepatah kata meminta
pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas
sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu
hari ini atau kelmarin ......

Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk
mempersiapkan diri untuk pergi bekerja .......

AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap,
AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk
berhenti dan menyapaKU, tetapi engkau terlalu
sibuk .........

Disatu tempat, engkau duduk disebuah kerusi
selama lima belas minit tanpa melakukan apapun.
Kemudian AKU melihat engkau menggerakkan
kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara
kepadaKU tetapi engkau berlari ke telephone dan
menghubungi seorang teman untuk mendengarkan
kabar terbaru.

AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan
AKU menanti dengan sabar sepanjang hari.
Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau
terlalu sibuk mengucapkan sesuatu kepadaKU.

Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang
sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk
berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa
engkau tidak menundukkan kepalamu.

Engkau memandang tiga atau empat meja
sekitarmu dan melihat beberapa temanmu
berbicara dan menyebut namaKU dengan lembut
sebelum menyantap rezeki yang AKU berikan, tetapi
engkau tidak melakukannya ....... masih ada waktu
yang tersisa dan AKU berharap engkau akan
berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau
pulang kerumah kelihatannya seakan-akan banyak
hal yang harus kau kerjakan.

Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV,
engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari
didepannya, tanpa memikirkan apapun dan hanya
menikmati acara yg ditampilkan.

Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau
menonton TV dan menikmati makananmu tetapi
kembali kau tidak berbicara kepadaKU ..........

Saat tidur, KU pikir kau merasa terlalu lelah.
Setelah mengucapkan selamat malam kepada
keluargamu, kau melompat ketempat tidur dan
tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut.

Engkau menyadari bahwa AKU selalu hadir
untukmu.
AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau
sadari.
AKU bahkan in gin mengajarkan bagaimana
bersabar terhadap orang lain.
AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU
menantikan sepatah kata, do ' a, fikiran atau syukur
dari hatimu.

Keesokan harinya ...... engkau bangun kembali dan
kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa
hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk
menyapaKU .......Tapi yang KU tunggu...... .. tak
kunjung tiba ...... tak juga kau menyapaKU.

Subuh ........ Dzuhur .......
Ashyar ..........Magrib ......... Isya dan Subuh
kembali, kau masih mengacuhkan AKU.... tak ada
sepatah kata, tak ada seucap do ' a, dan tak ada
rasa, tak ada harapan dan kein gin an untuk
bersujud kepadaKU .........

Apa salahKU padamu ...... wahai HAMBAKU?????
Rizki yang KU limpahkan, kesehatan yang KU
berikan, harta yang KU relakan, makanan yang KU
hidangkan, anak-anak yang KUrahmatkan, apakah
hal itu tidak membuatmu ingat
KepadaKU.... ........! !!!!!!

Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU
tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa
KU, memohon perlindungan KU, bersujud
menghadap KU ...... Yang selalu menyertaimu
setiap saat...

dan selepas itu,tika bermuhasabah, melihatkan nikmat ciptaan Allah di hadapan kami dengan alunan bunyi ombak yang menyentuh pantai,langit yang terbentang luas sangat menyentuh hati diri hamba yang betapa kerdilnya kami ni hambaMu YA ALLAH..teringat juga kata2 seorang kakak ketika di pantai Balok dulu, "cuba ambil beberapa minit ni lihat nun jauh luasnya pantai di hadapan kamu, dan kamu dapat rasakan betapa bahawa Allah sedang melihat kamu.."


selamat menyambut awal muharam 1431H

Read more...

ukhuwwah, seorang dai'e

>> Thursday, November 26, 2009

sudah lama aku tak update blog. tak ada idea, tak sempat nak ngadap internet lama2 mungkin tu antara alasannya..dan aku menunggu waktu balik ke rumah macam ni la untuk update blog..

baru je habis mini test isnin lepas, dan khabarnya result kuar hari ni, tp rasanya rmai yg dah balik ke rumah sejak petang semalam..seronok bila teringat perjalanan semalam. bas transnasional perjalanan 6.30 petang tu rupanya ramai jugak dinaiki clasmet kami..aku,nadia,kak ji,shima,kak yumni,ja n fida..meriah jugak jadi perjalanannya,dan rasanya dapat jugak eratkan ukhuwwah kami..

baru2 ni sebelum mini test, banyak jugak dugaan yg aku,kak ja,kak ain terima..dan aku teringat tulisan ustaz fathi yakan,tulisan ustaz hasrizal,

Seorang Da’i yang berjiwa Da’i akan belajar untuk memahami mad’u yang diseru, sebelum dia boleh meletakkan harapan agar mad’unya memahami dakwah yang dia bawa.

Mari kita semua bermenung di KLCC Suria or One Utama Shopping Complex selama 30 minit dan ukurlah berapa jarak manusia di situ dengan mimbar-mimbar masjid dan ‘usrah’ kita. Pernahkah kita menilai sudah berapa jauhkah masyarakat kita berubah dan sudah berapa jauhkan kita mengubah pendekatan dakwah kita untuk mengejar perubahan masyarakat?

macam2 perasaan yang kami alami sedih,tertekan dengan tohmahan orang2..tapi kami ambil langkah diam dulu buat masa sekarang,dan apa yang mampu aku tanamkan dalam hati atas nasihat kak nurul, sekurang2 nya mereka dah dapat terima fikrah Islam dan selebihnya kita tawakkal pada Allah..

hidayah itu milik Allah, dan tanggungjawab kita hanya mendoakan untuk mereka..semoga mereka dapat buat keputusan yang terbaik,bukan hanya untuk diri,parents malah untuk ISLAM khususnya..

Read more...

tiba-tiba terjaga dari tidur...

>> Friday, October 16, 2009

aku copy paste artikel ni dr sbuah majalah yg baru ku jatuh hati dengannya..apa yg nak aku stress kn kt sini, bace lah artikel kt bawah ni dan ambil ianya as muhasabah..moga mendapat sedikit pengisian ataupun peringatan untuk diri sendiri dan juga sahabat2..


saat sedang nyenyak dibuai mimpi di atas tilam yang begitu empuk, bilik yang yang dingin dan kelam tanpa cahaya, anda terbangun tiba-tiba. setelah mata terbuka, persekitaran diamati. belum subuh lagi ni, hati bermonolog sendirian.. kemudian tangan mencapai telefon bimbit melihat jam sekadar mendapatkan satu kepastian. "oh, baru pukul 3 pagi."

dalam situasi seperti di atas, apa yang akan anda lakukan? disini anda mempunyai beberapa pilihan. tanya iman anda dan buatlah pilihan yang bijak.

pilihan 1

kebanyakan kita akan menarik selimut semula dan menyambung episod kedua mimpi yang tergantung separuh jalan. bukan itu sahaja, hati turut mengomel "apasal la aku bangun awal sangat," terzahir sebuah kekesalan. kesal bangun awal? nauzubillah.

pilihan 2


"oh baru pukul 3 pagi, waktu macam ni doa makbul. Ya Allah, ampunkanlah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. jadikan aku hamba yang mempunyai semangat juang yang tinggi, berjuang untuk kebahagiaan dunia akhirat." kemudian sambung kembali 'ibadah senyap'.

pilihan 3

sebaik menyedari dah pukul 3 pagi (bukan baru pukul 3), segera bangun untuk solat tahajud. sembahlah Allah saat mata-mata lain terpejam rapat, rukuklah saat hati kita masih tenang, sujudlah saat minda masih kosong dari sebarang urusan dunia dan berdoalah saat doa didengari Allah

..........................................................................................................................................

terjaga di awal pagi adalah satu rahmat yang merupakan kurniaan Allah. siapa tahu saat Allah takdirkan kita terjaga, sebenarnya Allah menunggu untuk memakbulkan sebarang permintaan malam tersebut. mulalah dari langkah pertama, berdoa sebaik terjaga. malah mintalah dari Allah untuk bangkitkan kita malam-malam seterusnya. itulah cara mengucapkan terima kasih kerana terjaga saat sedang tidur, bukan mengomel penuh kekesalan. tetapi alangkah baiknya andai tahajud dapat ditunaikan..


Read more...

jagalah hati, jangan kau kotori

>> Saturday, September 5, 2009

petang itu, sebelum berusrah dengan kakak seniorku, di berinya beberapa majalah. lantas aku tertarik pada sebuah yang memaparkan edisi " jagalah hati.."

bagaikan mencerminkan diri sendiri, apa yang kita rasa kebelakangan ini..aku memetik artikel yang terdapat dalam majalah itu, untuk sedikit perkongsian..

sebenarnya, bagaimana merawat hati yang sakit sebelum menjadi parah? mula-mula mestilah kita sedar bahawa hati itu bolak-balik sifatnya. kadang2 ia sihat dan baik, bagaikan fitrah asalnya. namun, ia sesekali bertukar menjadi kelam,kusam..

macam mane nak tahu samaada hati kita sakit atau sihat? Syeikh Ibn Ata'illah memberikan panduan menerusi kata2nya.,

"sebahagian daripada tandanya matinya hati, jika tidak merasa sedih kerana tertinggalnya satu amalan kebaikan, juga tidak menyesal jika terbuat satu pelanggaran dosa."

sabda Nabi SAW: siapa yang merasa senang oleh amal kebaikannya, dan merasa sedih atau menyesal atas perbuatan dosanya, maka dia seorang Mukmin (beriman).

kita ambil satu terminologi ye, kalau badan kita sakit, tentulah hilang selera untuk makan, sekalipun dihidangkan makanan yang enak. mana mungkin kita makan, dengan hidung yang tersumbat, lidah yang pahit yakni dengan deria pandang, bau dan rasa kita telah hilang.

begitu juga, hati yang sakit menolak segala "makanan rohani" yang enak dan lazat seperti solat,zikrullah,membaca al-Quran,doa dan sebagainya..apabila solat tidak lazat, bukan ertinya solat itu yang tidak lazat tetapi hati kita sakit. apabila membaca al-Quran tidak manis, bukan bereti al-Quran itu pahit, tapi hati kita yang sakit..

tidak ada jalan lain nak mengubat hati kita melainkan muhadah. ya, mujahadah memang pahit,perik dan tersiksa. namun bukankah, nak mendapat sesuatu yang manis, perlu melalui kepahitannya dulu? nak berjaya, kenalah gagal dahulu? tidak ada pilihan lain, kita perlulah mencari jalan..pastinya kita mendapat pimpinan Allah, insyaAllah..

firmanNya: dan sesiapa yang bersungguh-sungguh di jalan Kami, nescaya Kami akan tunjukkan jalan-jalan Kami.. (al-Ankabut: 69)

Imam al-Ghazali memberi panduan: carilah hatimu sewaktu membaca al-Quran. jika kau tak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. jika kau tak temui, carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati. jika kau tak temui juga, berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru...kerana hakikatnya pada ketika itu, kau tidak mempunyai hati..

ramadhan sudah merangkak ke 16 malam ni..ayuh tingkatkan amalan dan bermujahadah, moga kita sama2 dapat mencari lailatul qadar.. ya ALLAH, Kau tetapkan lah hati kami ini di jalanMu..

Read more...

hati mencoret

>> Thursday, August 13, 2009

sambil menunggu turn grup kedua untuk practical hema,sempat lg aku online.bukak facebook,terbaca status dari sorg sahabat, yang memberitahu tentang pemergian ustaz asri rabbani ke rahmatullah..al-fatihah..

termangu aku sekejap.memikirkan lebih kurang seminggu lagi ramadhan bakal menjelma.takut dalam diri adakah aku masih sempat untuk menikmati ramadhan kali ini..ya Allah,kau sampaikan lah kami kepada ramadhanMu..amiin.

dua atau tiga malam lepas, sewaktu aku dengan beberapa sahabat medic yang lain menanti solat hajat untuk sahabat abdulllah mokhzani yang dikatakan positif influenza (belum lagi disahkan H1N1), salah seorang berkata " takut untuk menanti hari-hari selepas ini untuk menuju pada ramadhan.." sekali lagi termangu sekejap. jika masih dapat menikmati ramadhan, betapa Allah nak menunjukkan pada kita, yang kita seharusnya bersyukur..

kebelakangan ni pun beberapa sahabat kami yang di beri MC sehingga dua minggu disebabkan demam,batuk dan juga chicken pox. kesian pula. takut dengan mini test yang bakal tiba..masih banyak lagi tak di cover sepenuhnya..study study jgk, kesihatan pun mesti dijaga sepenuhnya..

aku paling suka dgn ayat ini, yang mana dpt mengembalikan semangat dan penyerahan tawakkal tu sepunuhnya pada Allah..

"jika Allah selalu bersamamu dihatimu, tak siapa & apa2 yang patut kau gusarkan.sesungguhnya segala sesuatu yang menimpamu tatkala berjuang di jalanNya penebus dosa-dosa mu..bergembiralah kamu kerana menjadi pilihanNya..ikhlas kan jiwamu..selagi hayat dikandung badan,selgi sihat seluruh jasad,slagi ajal belum mengundang,wakafkanlah dirimu,jiwamu serta hayatmu FISABIL ALLAH...

Read more...

starting new journey

>> Saturday, July 18, 2009

hampir seminggu lebih aku berada di uia kuantan ni. dan first week lecture pun sudah berlalu.letih.penat.berkali-kali aku fikirkan, betulkah aku nak jadi doktor ni?inikah perjalanan yang harus aku lalui dlm masa 5tahun lg? ya Allah, aku mohon kau berikan aku kekuatan. permudahkan perjalananku untuk bergelar seorang doktor yang bukan sahaja berjaya di dunia,malah di akhirat,insyaAllah..

anatomy,phsyiology,biochemistry dan mcm2 lagi..aku masih xleh nak catch up anatomy.dlm kelas pn masih zero rasanya. sedih. aku positifkan shja fikiranku, memandangkan Allah tak pernah menjanjikan dalam hidup kita ini tak pernah ada kesenangan untuk mendapat sesuatu. hidup kita sentiasa di uji. Allah telah tetapkan untuk aku dan sahabat2 medic yang lain,dengan ujian sebegini. ikhlaskan saja niat di hati, pastinya ada ganjaran di sisi Allah,insyaAllah..

setiap kali aku telefon mak,tiap kali itulah aku menyebut pasal ni..ya Allah betapa lemahnya diri ini,yang masih tak bersyukur dengan nikmatMu..nauzubillah min zalik..

hidup tidak selalunya indah..be strong sarah! u can do it. kalau orang lain boleh, x kan aku x boleh kan? ya Allah kau permudahkan lah kami batch medic "brethren 13"..amiin

Read more...

>> Monday, June 29, 2009

tak terungkap kata. tak terungkap rasa di hati. ketika aku melayari satu persatu blog, aku tersinggah di blog student mesir yang berasal dari terengganu (klik sini), aku baca entry2 nya, dan lahir rasa kagum di hati terutama pada entry terimalah realiti mengupas tentang mahasiswa dan politik. tanpa aku sedari, apabila aku membaca di shout box, tuan punya blog itu sudahpun meninggalkan dunia ini, meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

al fatihah untuk arwah. walaupun aku tak mengenali arwah mahupun isterinya, tetapi terasa dekat. baru sahaja aku baca cerita arwah ammar yang meninggal accident di mesir. dan kini..

dan kini aku mula mengerti lagu kau sahabat kau teman. mati itu pasti.

semoga roh arwah datuk dan nenekku, arwah ustaz wan nordin, arwah bro asmady, arwah ibu saudaraku dan juga arwah sahabat2 ku, dan kedua-dua arwah ustaz wan salimi dan ammar terletak di kalangan orang2 yang beriman..

sabda nabi SAW : " SESUNGGUHNYA ORANG YANG PALING BIJAK ADALAH ORANG YANG BANYAK MENGINGATI MATI"

Read more...

perkongsian tazkirah

jiwa terasa kosong. lalu aku mencari blog sahabat2 utk di baca dan mungkin dapat mengisi jiwa yang ketandusan tazkirah ini.. aku copy paste saja cerita yang diambil di blog itu.

cerita ni sudah pernah di baca dan mungkin sudah banyak di dengari..

Pada suatu hari, seorang lelaki kaya sedang makan bersama isterinya. Sedang asyik mereka makan, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan. ''Tolonglah Encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.'' Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isterinya yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu. Dalam hatinya berkata, ''aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah..

Beberapa tahun kemudian, dengan takdir Allah, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain..

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya itu mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menekup muka sambil menangis..

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis. Suami yang baru itu menjawab dengan tenang, ''demi Allah, akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu"..

Rasulullah S.A.W telah bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''..

Anas bin Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W pernah bersabda yang bermaksud: ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''..

ya. hidup itu bagaikan roda. teringat pada adik LDK ku di smkatj. dia melukiskan gambar roda melambangkan hidupnya yg sekejap berada di atas, dan sekejap di bawah.

begitulah iman kita sebagai manusia, hamba Allah yang lemah. iman yang bertambah dan berkurang. seperti juga kubah. yang menaik bentuknya dan menurun.

Read more...

kem kenal Islam

>> Saturday, June 27, 2009

"salam...fasi diperlukan segera untuk tamrin form 1 n form 2 asrama tok jiring pd 25 & 26/6 di smka tok jiring... " begitulah bunyi mesej yang adik kirim pagi selasa tu.. mula2 saya keliru, rasa nak join tp diri ni mcm lemah lg tp pd masa yg sama nak sgt sebab adik2 tok jiring sendiri..


tapi, petang jumaat tu saya ada program, wawa ada jemput makan kt rumah..sama jugak dengan adik & mirah.. lastly, kami join jugak semata2 LILLAHI TAALA (betulkan niat balik) sebab program tu tamat sebelum solat jumaat..alhamdulillah Allah mempermudahkan kami..

kira dua kali saja kami adakan meeting untuk bincang tamrin ni yang dinamakan "kem kenal Islam" yang berobjektifkan untuk mendedahkan adik2 tentang Islam dan juga disamping untuk mengeratkan ukhuwwah di antara senior dan junior..


program mula lepas asar, tapi saya, hazirah dan juga 'amirah sampai agak lewat dan tak sempat untuk last briefing. pendaftran adik2 di handle oleh adik2 form 4 n form 5. majlis pula dirasmi oleh cikgu kesayangan, ayoh ngah (panggilan bdk2 asrama) atau cikgu bakar sebagai penolong kanan kokurikulum.. slps tu ucapan oleh akh yusof dan seterusnya warta disiplin dan kebajikan serta keselamatan di keluarkan..

kebanyakan fasi adalah student uia dan hanya seorang mewakili utp iaitu muslimin dan ukm pula oleh 'amirah dan hanya kami bertiga wakil batch spm 06. sebelum solat maghrib berjemaah di surau, kami mengagihkan barang amanah iaitu 3 butir beras.

slot kuliah lepas maghrib oleh akh Yusof mengenai akidah dan juga ibadah. selepas solat isyak, selayang pandang pula, fasilitator mengenalkan diri masing2 dan pembahagian grup utk LDK berlangsung. pembahagian ni agak menarik buat diri saya, di mana kami fasi diberi gambar yang sudah dikerat dlm bentuk puzzle. adik2 dikehendaki menutup mata dan sambil itu berzikir. kami pun mengagihkan gambar2 tu pada adik2. setelah itu barulah adik2 dikehendaki mencantumkan balik..dan di akhirnya fasi yang akan melengkapkan puzzle tu.

LDK mengambil masa dalam 45minit, banyak benda yang kami fasi sampaikan pd adik2. main2 juga, tp kami selitkan juga dakwah tentang Islam. tentang peranan kita, hubungan antara akidah,ibadah dan juga akhlak..moga2 adik2 dapat apa yang saya sampaikan..dan kami bertawakal juga jika disebabkan dosa dan maksiat fasi, menjadi hijab untuk sampaikan mesej pada adik2..

selepas itu, slot disiplin pula tiba. kesian kat adik2, akak2 fasi pun turut terkesan dengan ketua disiplin. moga sampai pada adik2 mesej kami. selepas penat dimarahi dan ditengking, slot muhasabah pula mengambil tempat. nampaknya objektif sedikit tercapai, bila adik2 muslimat mengeluarkan air mata kesedaran..cuma adik2 muslimin yg mungkin agak keras jiwa mereka..

berakhir sudah muhasabah, sebelum tidur mereka menunaikan solat sunat taubat..esok pula kami kejutkan untuk qiamullail..kuliah selepas subuh pula disampaikan oleh akh Hafizi (kalau x silap) pelajar dari smaasza tentang akhlak. kuliah pg itu saya rasakan menarik, tp mungkin sedikit berat untuk adik2 form 1 & 2.

sedikit yang membuat kami terkesan apabila akh tersebut menceritakan kisah Rasulullah SAW apabila ketika baginda bertanyakan pada malaikat Jibril, tentang siapa yang berada di tingkat2 neraka. malaikat jibril menerangkan puak2 yahudi, nasrani dan juga golongan munafik yang akan berada di tingkat bawah neraka. Rasulullah bertanya pula pd Jibril, siapakah pula yang ditempatkan di tingkat atas neraka? malaikat Jibril berat untuk menjawabnya, setelah berkali2 baginda Rasulullah bertanya, malaikat Jibril berkata "umatmu yang akan berada di atas"

Rasulullah terus terdiam dan sejak dari itu, baginda berkurung di dalam bilik baginda. ketika sahabat baginda ingin bertemu, baginda tidak keluar. hanya setelah anak baginda Rasulullah, iaitu saidatina Fatimah datang dan memujuk baginda barulah baginda Rasulullah keluar..

begitulah kasih sayang Rasulullah terhadap kita, umat Muhammad. tapi adakah kita ingatkan baginda? adakah kita cintakan nabi kita Muhammad SAW?

slot tresure hunt pula berganti, di mana ada 5 check point: modul ukhuwwah, akhlak, ibadah, minda dan juga hafazan. program berakhir dengan slot resolusi dan juga ikrar dari adik2..

walaupun program hanya singkat, tapi moga2 dapat memberi sedikit kesedaran buat adik2 untuk menjadi permata agama, pejuang buat Islam..dan banyak juga memberi seribu satu pengalaman dan juga pengajaran buat kami..

alhamdulillah, kami diberi peluang oleh Allah untuk menyumbang sedikit khidmat buat sekolah tersayang, sudah lama kami inginkan peluang sebegini..

Read more...

hujan air batu


ketika saya nak makan petang bersama keluarga pd petang itu, hujan turun dengan lebat. saya kira hari itu dlm 17hb, hari rabu kalau x silap. masa tu, saya rasa hairan skit, sebab bunyi nya agak kuat. memandangkan porch kereta kami beratapkan owning, jadi bunyi nya kuat kalau hari hujan. ayah saya pun ada kata "ke hujan batu?"

saya cepat-cepat berlari keluar, excited nak tengok.. subhanaAllah, terkedu lama saya ambil air batu tu. rasa sejuk, bentuk saiznya kecik je. sebesar biji dadu. air hujan yang turun tu, saya tak endah, betul2 kagum dengan ciptaan Allah yang satu ni. sampai lupa nak ambil gambar buat kenangan. sejak kecil lagi, pernah dengar hujan air batu kat rumah saya ni, tp tak pernah tengok depan mata sendiri. nilah kali pertama dalam hidup..alhamdulillah..

Hujan air batu merupakan sejenis kerpasan yang terdiri dari ketulan atau bola air batu dengan diameter purata 5 mm–50 mm. Hujan ini cuma boleh terjadi dari awan kumulonimbus (awan petir). Salah satu proses pembentukannya adalah melalui kondensasi wap air lewat dingin di atmosfera pada lapisan di atas freezing level. Air batu yang terjadi dengan proses ini biasanya berukuran besar. Kerana ukurannya, walaupun telah turun ke aras yang lebih rendah dengan suhu yang lebih hangat tidak semuanya mencair. Hujan air batu tidak hanya terjadi di negara sub-tropika, tapi boleh juga terjadi di kawasan khatulistiwa.

ada orang kata air batu ni boleh dibuat ubat, tak tahu lah sejauh mana kebenarannya..sampai jiran saya ni ada yang makan air batu tu, sebelum tu berselawat. mugkin boleh cuba kalau ditakdirkan bertemu lagi..

Read more...

demi masa

>> Monday, June 22, 2009

demi masa. sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling berpesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran.

(al-'Asr: 1-3)

kitakah golongan yang rugi itu? na'uzubillah min zalik.

insyaAllah rabu ini bermulanya 1 Rejab. sama2 kita memanfaatkannya dengan berpuasa sunat Rejab.

" ya Allah, berkatilah aku dalam Rejab dan Syaaban, sampaikanlah aku kepada Ramadhan"

Read more...

tag from her

>> Sunday, June 21, 2009

dh lame dpt tag dari kak fizah,tapi baru sekarang berkesempatan nak buat..hehe..syukran kak fizah,ni first time di tag.. :) saya x faham sgt pun macam mane ni,sy copy paste je la dr kak fizah blh? :))

rules & regulations:

  • DO NOT copy answers (sy x copy jawapan,cuma copy soalan je)
  • tagged questions MUST be 100% same
  • tagged people before doing d tag (boleh x saya tag org yg x ad blog? hehe)
i want to tag..

1. Nadhirah Ahmad Shukri
2. Nurhazirah Ali
3. Farah Najwa Abd Majid
4. 'Amirah Ahmad
5. Siti Nor Aina Mat Yazaz
6. Nur Izan Bazlina Aznordin
7. Fauziah Hanum Abdullah
8. Raihan Madihah Ghani
9. sape2 yg bace entry ni :)

d questions are..

~ how do u know 1?~
clasmet ms form 5, mula2 kenal dia ni dr form 1, glemer sbb 'mgkn' dia gigi besi kot(braces).. :)

~what would u do if u never meet 2?~
mungkin saya x akan jd sperti sy skrg.. :)

~what would u do if 3&4 dated?~
bertemu janji ke?mesti nk gi jupe cikgu raina! hehe.. (husnu zhon)

~would 5&6 make a good couple?~
diorang mmg rapat..blh kot.bukan couple yg bercinta tu neh..

~do u think 7 is attractive?~
yes. she is very creative n independent girl.. :)

~would u date 8?~
x paham la..

~tell me smthing about 9~
yang rajin membacanya sehingga habis.. :)

~what's 1's favourite past time?~
nape ye nad?ngemas kat dapur kot..nk jd mak dh kan.. :)

~what language does 2 speaks?~
bahasa terengganu yg agak pekat.. igt 'tubik'

~who is 3 going out with?~
xtau

~how old is 4?~
insyaAllah 3 hari lagi, bakal berumur genap 20 tahun..amik kesempatan nak ucap selamat hari lahir buat mirah..jd org first ke?

~when was d last time u talked to 5?~
mggu lepas.ms hantar aina ke rumah lps picnic

~who is 6's favourite singer?~
alamak,sape izan?klu nasyid,munif hijjaz kot!

~would u date 7?~
nk gi mane gee?

~is 8 single?~
i'm stil wondering it too..maybe she can answer it later! :)

~what's 9's last name?~
u answer it urself



sekian..mohon maaf jika ada tersalah kata atau tersinggungkan hati anda..semoga menerimanya sebagai gurauan dari seorang sahabat kpd sahabatnya..apa pun, saya sayang semua sahabat2 saya kerana Allah




Read more...

tautan ukhuwwah

>> Wednesday, June 17, 2009

"siapa yang menunaikan hajat saudaranya,Allah akan menunaikan hajatnya.." HR Muslim

masih terngiang-ngiang lagi kata-kata adik sewaktu kita mula merancang nak mengadakan rehlah dlm bulan Jun(waktu tu penghujung Mei).

"kita buatlah 9 Jun, suprise birthday adik lalu" lebih kurang ayatnya..masa tu aku bergurau, "adik kbo dh gitu, x jadi ar nak wat suprise.."
ms tu memang tak berniat pun nak adakan suprise.. tak lama kemudian, 'amirah selaku planner utk rehlah cadangkan kite buat suprise..mula2 nak buat 9 jun, tp byk sgt halangan..masa tu, timbul ura-ura sahabat kite tu nak bertunang waktu tu..tapi hanya gurauan semata..mirah plk yang ada masalah,terpaksa kami tangguhkan ke minggu depan(minggu ni)..

setelah kami bersyuro dlm conference ym baru2 ni, maka kami tetapkan nak buat 16Jun..masa tu empunya diri yang nak di suprise kan x masuk syuro pn..aku pn bukan main yakin ckp yg for sure adik mesti blh join rehlah tu..

keesokan hari, aku dapat tau adik mungkin xdpt nak join..aku terus mengirimkan berita pd mirah. mmg waktu tu, ak bls msg pn syadid je adk ckp..ha,geram punya pasal kot. adik kabo blh je truskan rehlah tanpa dia. dalam hati ni nak je dedahkan yg kite nak buat suprise kat adik,so nak x nak mesti adik kena ada..tapi,nanti bocor lah rahsia..aku pun sabarkan diri je, yakin Allah nak uji ketabahan aku dan sahabat2 dlm nak menggembirakan adik..aku pun yakin dengan kata-kata mirah, perancangan Allah lebih baik.

alhamdulillah,akhirnya adik dpt join,rehlah pun dpt dilaksanakan dgn baik..walaupun macam2 dugaan kami tempuh.tiba pagi hari yang ditetapkan tu, adik sms ajak aku teman dia gi sekolah, nak datang rumah lah..aku terpaksa tolak semua hajat dia..memandangkan ada agenda yang perlu dipenuhi..masak puding,beli kek,kerja2 rumah lain..sewaktu dlm perjalanan beli kek, mirah kabo mungkin adik dpt hidu kita nak suprise kan dia...sampai ada sahabat2 lain jadi tak semangat..

di pantai, kecoh jugak rancangan..dengan aku yang sampai lewat sekali(gara2 aina yang terlewat siapkan makanan)..plan kami ditukar.mula2 aina yang ditaklifkan keluar dari halaqoh dan ambik kek.tapi ditukar dgn wawa..tak tau la sebab apa.mungkin malam ni post-mortem blh tnye..sewaktu aku conduct game, aku terlupa nak kol wawa(taktik utk lari).nasib baik wawa bg alasan nak tgk kereta dia. dengan nadhirahnya plk yang dicabar utk membuat org menangis dlm game kotak beracun.tapi dengan aku sendiri yang tergelak2 sambil record sesi tu..adik pulak membuka matanya mengarahkan tukar org,sbb nadhirah xjd wat suasana sedih..nasib baik time tu kek terlindung dari pandangan dia..kalau tak,bukan adik yang disuprisekan, tapi kami yang tersuprise dgn plan x jadi tu..syukur alhamdulillah semua jadi,yang penting adik tersuprise..

sesi bermula dgn tazkirah disampaikan oleh birthday girl..honestly,aku tak dapat kusyuk sgt dengar, dgn memikirkan macam mane plan kami nanti..cuma aku dpt point yang utama dari surah as-soff, "mengapa kamu mengatakan perkara yang tidak kamu kerjakan?itu sangatlah dibenci oleh Allah jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan.."
memang aku sendiri takut dengan ayat itu,adakah aku ni termasuk dlm golongan tu?mintak dijauhkan..moga2 kita terletak dalam golongan orang yang beramal dengan ilmu yang hanya sedikit kita miliki..

sebelum maghrib,kami bertolak konvoi 3 buah kereta ke rumah adik..sesi rehlah kami diakhiri dengan doa rabithoh,moga2 ukhuwwah kita ni berkekalan ke akhir hayat dengan atas dasar kecintaan dan ketaatan pada Allah..

Read more...

awas! cuti yg panjang

>> Wednesday, June 10, 2009


cuti lebih dari sebulan.memang dengar menyeronokkan.tapi bahaya jugak kalau tak diisi dgn aktiviti2 atau perkara yg bermanfaat.sejak habis spm lg sy ditakdirkan tak pernah nak mengecapi nikmat cuti yg panjang.berbeza dgn sahabat2 saya yg lain,yang berpeluang cuti lebih dari lima bulan mungkin,saya terpaksa menghadiri program latihan khidmat negara(PLKN). tapi bukan pasal plkn yg saya nak cerita kali ni.baru lah saya sedar, hikmahnya. Allah tahu yg aku lebih lagho kalau cuti lame2 ni.

setakat ni, saya dah cuti dalam 3 minggu sebelum masuk ke kuantan, utk sambung ke peringkat ijazah pd bulan 7 nanti. dan setakat ni, terasa jauh.lagho dgn kemudahan internet nya. mungkin kalau di hitung dalam sehari banyak kali juga saya mengadap internet. dgn facebook nya, satu dugaan ni yang mencabar juga, tapi saya cuba untuk kawal penggunaannya. kemudahan astro tak usah cakap la. memang mencabar.

satu msg dari seorang ustazah,sy tatap.

"pd waktu cuti ni begitu lah, tv menjadi punca utama tarikan pada kelalaian."

"cubalah untuk bermujahadah, memang tindakannya perit, tapi natijahnya manis."

"usahakan untuk solat awal waktu, hafaz al-Quran, dan juga target untuk habiskan 2 buah buku sepanjang cuti ni"

"jika gagal buat, adakan satu denda spt puasa isnin khamis"

"isikan cuti dgn aktiviti yang berfaedah, jika tak, yang lagho akan mengisi"

memang nampak macam senang.tapi nak praktikkan nya yg susah. kalau duduk di hostel, boleh lah buat benda2 ni. tp kat rumah, macam mane? banyak betul alasannya kan..

kadang2 terlintas kat hati, best lagi kalau duk kt hostel. kita jd lebih banyak buat ibadat. kita lebih bergantung pd Allah. bila fikir2, nampak sangat kita ni jauh lg nak capai tahap istiqamah.namun, jangan lah Kau tarik nikmat keluarga ni dari aku. aku x mampu nak hadapinya..

ya Allah, jauhkan lah aku dan sahabat2 ku dari kelalaian mengingati Mu..tetapkan kami dijalanMu ya Allah..

Read more...

pemimpin ITULAH

>> Monday, June 1, 2009


saya masih ingat lagi salah satu bab dalam subjek sejarah masa form 4, menceritakan tentang sejarah kegemilangan Islam suatu ketika dulu. tp saya lupa apa tajuk bab itu, lagi pun pada zaman jahil tu, saya merasakan subjek sejarah sedikit bosan. tentang zaman umaiyah, abbasiyah, turki uthmaniah. ape tu? saya langsung tak tahu apa perlunya kita belajar? betapa teruknya saya waktu tu. tp alhamdulillah sekarang baru saya tahu kepentingannya. dan saya menyesal tak faham dan ingat betul2. hanya sekadar untuk dpt A dlm sejarah.

Mehmed Fatih. beliau lah yang berjaya menakluk kota constantinople. itu lah yang saya hafal dalam sejarah form 4 dulu. tapi baru sekarang, saya faham dan alhamdulillah tahu jalan ceritanya bagaimana. Sultan Muhammad Al- Fateh Penakluk Konstantinopel karya Abdul Latip Talib, baru saya habiskan minggu lepas. hebat jalan ceritanya, saya bagaikan berada pada zaman Turki Uthmaniah tu. betapa hebatnya Sultan Muhammad Al-Fateh, benarlah hadis Nabi Muhammad SAW :

"Kostantinopel akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik"

sejak daripada itu, usaha untuk menakluk kota konstantinopel dimulakan oleh Saidina Ali pada tahun 34 Hijrah. Muawiyah bin Abu Sufian pada tahun 84 Hijrah. Sultan Sulaiman pada tahun 91 Hijrah. Khalifah Harun al-Rashid pada tahun 165 Hijrah, Sultan Beyazid pada tahun 1391, 1397, dan 1400 tetapi semuanya menemui kegagalan. akhirnya pada 20 Jamadil Awal tahun 857 Hijrah bersamaan 29hb Mei 1435 Masihi barulah kota konstantinopel berjaya ditawan oleh Sultan Muhammad Al-Fateh.

setelah lebih 800 tahun, akhirnya hadis Nabi Muhammad SAW benar2 terjadi. sejak masih dalam perut bondanya lagi, ayah Sultan Muhammad al-Fateh mengimpikan penaklukan kota itu akan berjaya pada zaman anaknya itu. pelbagai usaha Sultan Murad dilakukan untuk merealisasikannya, termasuk menyerahkan anaknya untuk dilatih dan dididik dengan ilmu agama dan juga ilmu peperangan.

saya tertarik dengan salah satu kisah yang berlaku setelah kota konstantinopel berjaya ditakluk, gereja aya sophia dijadikan masjid. apabila tiba hari jumaat, mereka bersedia hendak mengerjakan sembahyang jumaat. timbul pertanyaan siapakah yg layak menjadi imam. pada asalnya dicadangkan guru Sultan Muhammad al-Fateh, Syeikh Syamsudin al-Wali, tetapi ditolaknya. syeikh itu mencadangkan orang yang lebih bertaqwa di antara mereka.

sultan Muhammad al-Fateh keluar ke kewasan lapang di depan masjid itu. baginda menyuruh semua tenteranya berdiri. antara soalan yang di tanya baginda:

1) siapakah yang antara kalian yang pernah meninggalkan sembahyang fardu lima waktu, sila duduk!

2) siapakah yang antara kalian yang pernah meninggalkan sembahyang sunat rawatib, sila duduk!

3) siapakah yang antara kalian yang pernah meninggalkan sembahyang sunat tahajud, sila duduk!

semua orang duduk, hanya seorang sahaja yang masih bangun, dialah baginda Sultan Muhammad al-Fateh. ternyata baginda seorang pemimpin yang baik. cuba kita bandingkan dengan pemimpin sekarang? fikir-fikirkan lah

tapi ternyata, baginda lah yang disebut-sebut oleh nabi kita Muhammad SAW dalam hadis itu.

sebenarnya ramai lagi pahlawan yang gemilang pada zaman dahulu, antaranya Salahuddin al-Ayyubi, Tariq bin Ziyad dan Khalid al-Walid. mungkin ramai remaja di luar sana dan termasuk saya sendiri, kalau tidak di ikhtiarkan untuk baca kisah2 pahlawan Islam tu, kita tak akan tahu sampai bila-bila. moga diberi kesempatan dan dipermudahkan ALLAH untuk kita dapatkan ilmu ni.

" mengapa baca buku2 mcm ni? masuk periksa ke?" soalan yang terlontar oleh adik saya bila lihat saya baca sesebuah buku tu. tergelak juga. memang itu yang terfikir pd zaman jahil dulu, hanya baca buku yang akan masuk periksa..

sebenarnya semakin kita belajar, semakin kita rasa kita bodoh@jahil. ilmu Allah itu luas. kita hanya dipinjamkan sedikit cuma ilmuNya..

p/s: selamat hari lahir untuk mak pd 3 jun ni. semoga dipanjangkan umur, berada dalam keredhaan dan hidayah Allah selalu..kakchik sayang mak!

Read more...

untuk sahabatku..

>> Monday, May 25, 2009




akhirnya menjadi juga plan kami yg telah byk kali di'post pone' tu pd hari ini..alhamdulillah Allah bg kemudahan pd kami semua, memandangkan sudah lama kami tidak berkumpul beramai-ramai, kalau tak silap saya kali terakhir mungkin raya 2 tahun lepas..tetapi kali ni pun,masih x cukup seorang, sahabat kami izan yang study di Indonesia...acap kali juga kami menyebut namanya menunjukkan kami pun terkilan izan tak dapat nak bersama-sama kami waktu ni..hehe,rindu jugk kami pd izan sebenarnya!


kami bertolak dengan dua buah kereta, dan akhirnya sampai di stadium gong badak.rancangan utk bermain bowling bersama-sama teruji juga dengan terpaksa menunggu lebih 1 jam,memandangkan terlalu penuh.rupa-rupanya hari ni ad promotion,harga utk satu game pun hanya rm3.50 shja! terkejut tak percaya semua, syukur langkah kanan juga hr ni..

niat di hati bukan semata-mata utk bermain bowling tetapi utk mengeratkan semula hubungan silaturrahim dan juga ukhuwwah kami kembali setelah masing-masing membawa haluan sendiri setelah habis spm dan juga matrik..waktu ini lah, saya niatkan utk meluangkan masa bersama-sama mereka..saya x dapat bayangkan mcm mana setelah mula berkampus di kuantan nnti..

setelah selesai, kami meneruskan satu lagi rancangan, masak dan makan bersama-sama di rumah sahabat, 'amirah..menunya nasi minyak, dan juga air roselle (slps diperbetulkan ena,hehe),tak lupa juga puding tauhu utk pencuci mulut (tp x sempat beku,masing2 blh buat balik,yg pnting best,msti cuba lps ni!)..


tp sayang, oleh sebab terlalu lambat makanan disiapkan, saya terlupa satu perkara.mungkin dua perkara penting,yang patut saya jalankan waktu ini..mungkin disebabkan kelalaian saya lgsng tak berjalan satu agenda ni..takpe lah, insyaAllah satu lg rancangan gathering kami nanti, sy akan pastikan ianya berjalan lancar..

sahabatku, tak terungkap rasa syukur di hati ini jika kita sama-sama berganding bahu berada di jalanNya ini..

tak tergambar perasaan gembira ini jika ukhuwwah ini kekal ke akhir hayat dengan tujuan mencapai redha Ilahi..

sahabatku, aku doakan kita sama-sama istiqamah dalam tujuan utk mencapai cinta yang teragung, cinta Ilahi..

aku doakan kita sama-sama tak gentar dalam memperjuangkan agama Allah ini..

sahabatku, aku pohon kau juga doakan aku diberi kekuatan utk thabat di jalan ini..


amin..

Read more...

dan pemenangnya adalah..

>> Saturday, May 23, 2009

syukur alhamdulillah,cuti2 ni pun ad award utk saya hasil pemberian adikku nurhazirah binti ali..'bertuah award'?bertuah atas dasar apa ye? alhamdulillah memang kita bertuah, dikurniai pelbagai nikmat yang tak terhingga banyaknya..

..dan jika kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya..

(Ibrahim:34)

tapi, setiap benda yang kita dapat harus ada amanah yang perlu kita penuhi. lalu saya pikul amanah ini dgn sebaiknya utk menyerahkan award ini utk sahabat2 saya..dan pemenangnya adalah...

nurhazirah dia lah sahabat,ex-rumet dan juga adik saya..
nadhirah antara geng kitorang, tp ssh nk tau rahsia nad ni..:)
aisyah md noor sahabat yang tak jemu2 bg dorongan dan nasihat,aisyah ni kecil2 cili api :)
huda idris mula kenal dlm kelas arab first year..tak sangka huda ni hebat orangnya..tahniah2
kak fizah my first rumet, kagum dgn kak fizah yang diam2 ubi berisi
aisyah yusoff website blog syah ni la yg paling susah nk igt,hehe..tgk dia ni,mmg xkering gusi
la..
maziah ada satu kenangan yang x blh saya lupa klu igt ma, ramai sgt ckp mcm tu..sama ke? x
kan,hehe..
kak dayah sama mcm huda, mula kenal waktu first year dlm kls arab, tp x sangka dapat kenal
lbih rapat lagi dgn akak ni..:)
izat mula2 kenal mlalui naimah, ex-rumet saya yg dh kluar uia..bkl nurse yg baik!
mardhiah x lupa satu kenangan ngn maydi :)..saya akan rindu mardhiah nnt..

dan inilah green award yang saya hadiahkan pada sahabat2 semua..


kepada pemenang-pemenang bertuah award,semoga dpt pegang amanah ini dgn sebaik-baiknya,jgn lupa utk bg pd 10 pemenang lagi ye..anda sememangnya bertuah!

Read more...

hanya tinggal memori ~siri 2~

>> Wednesday, May 20, 2009















siri 2:

berakhirnya peperiksaan ungs 2050 pd sabtu malam itu maka berakhirlah perjuangan kami di cfs pj ni..masing2 ada yang gembira bersyukur ke hadrat Ilahi kerana bakal bercuti selama lebih sebulan..

saya dan sahabat2 lantas bergambar buat kali terakhirnya di cfs ni,terasa sayang pula nak meninggalkan bumi yang melakar seribu kenangan..

saya berhasrat jika ada peluang lagi utk datang ke sini lagi,saya tak akan lepaskannya insyaALLAH..

Read more...

hanya tinggal memori

>> Monday, May 18, 2009

sudah dua hari saya tinggalkan bumi cfs..terasa sudah lama,perasaan rindu menggamit di hati..banyak kenangan yang terlakar disana,gembira,sedih dan macam2 lagi..

di cfs lah saya mengenal apa ertinya ukhuwah, yang mana dengan ukhuwah itu lah terjadinya satu proses evolusi yang terjadi pada diri..saya mengenal apa itu tarbiyah dan bermacam2 lagi..

siri 1:

saya nak menceritakan sebuah kisah seorang sahabat di mana berlakunya di cfs itu..hayatilah..

tahun pertama sem 1, suraya(bukan nama sebenar) hanya kenal buku sahaja, otak langsung tidak berkembang pd aspek lain, aim dia waktu itu hanya nk mencapai kecemerlangan sahaja memandangkan kos yg dia pikul itu sangat la berat amanahnya..sem itu lah zaman gelap suraya..terasa sangat gelap waktu itu..mujur lah ada beberapa sahabat yang masih igtkan suraya tp,benarlah hidayah itu milik Allah..

sem kedua pula,suraya bangkit dari kegagalan. suraya sedar kesilapan terbesar dan paling bodoh rasanya zaman gelap itu..dia mula mencari hidayah Allah, mencari jalan pulang dan kembali pada fitrah manusia sebenarnya..tapi ternyata perjalanannya masih jauh..suraya nekad seimbangkan tanggungjawabnya pd Allah dan juga sebagai seorang pelajar.dia mula merasakan keberkatan dari Yang Maha Esa..

sem ketiga pula, dia di taklifkan dgn satu tanggungjawab lain yang menyebabkan dia mula mendapat sesuatu,pengalaman itu terasa begitu berharga..

tahun kedua sem 1, suraya melakukan satu perubahan ke arah lebih baik, walaupun dirinya sedar bahawa dirinya masih lemah..terasa ada sesuatu yang tak lengkap dalam hidupnya..terasa tiada matlamat,tidak tahu apa tujuannya,lalu dia membuat keputusan utk melakukan satu keputusan yang agak drastik, yang mana dirinya tidak pernah mengimpikan sebegitu, tidak pernah terfikir ke arah tersebut..

pada sem itu, dia mula merasakan kemanisan iman, dia yakin bahawa tawakal pada Allah adalah segala-galanya setelah berusaha..

sem kedua, lantas suraya nekad melakukan satu perubahan ke arah lebih baik, yang mana sudah lama diimpikan lantaran tiada lagi kekuatan pd diri utk lakukannya..

sem inilah yang paling penting baginya,juga sem yang banyak menyebabkan dia menangis,tertekan dengan pelajaran yg agak susah dan perlukan komitmen yang penuh..tp suraya kuatkan dirinya,dia yakin apa yang dia buat dan usahanya pasti mendapat balasan dari Allah..

sekian..

apa yang saya nak simpul kan kt sini, proses mencari hidayah itu penting.jangan mngharapkan hidayah itu saja datang dari Allah, tapi mestilah ada usaha sampingan yang menunjukkan kita mahukan perubahan ikhlas semata-mata utkNya..

aku remaja
punya cita-cita
aku remaja dunia hari ini
hidup penuh pancaroba
remaja itu aku
berjalan aku melihat dunia
berlari aku mengejar impian
berenang aku meredah cabaran
remaja itu dunia aku
luas terbentang peluang
dan pilihan
tersilap langkah pastiku rebah
tepat langkah mara tapakku melangkah
aku remaja
ingin terbang melayang di udara
setinggi puncak kuingin mendaki
seluas lautan kuingin renangi
untuk aku lebih mengenali
siapa aku sebagai remaja
biar cita-cita menggapai awan
biar khayalan tak bertepian
biar dunia menjadi ujian
rapatilah aku dengan belas kasihan
nasihatilah aku dengan kelembutan
kerana aku seorang remaja
alangkah eloknya zaman remaja itu kita gunakan untuk gerak kerja Islam!! membantu teman-teman yang masih lagi diulit mimpi yang tak berkesudahan,keseronokan dunia yang melampau..
dan sudah tentu membantu diri kita sendiri...


Read more...

bittaufiq wannajah

>> Tuesday, May 12, 2009

bermula minggu ni, maka sibuk lah pelajar2 uia dgn study masing2 memandangkan end of semester 3 exam is around d corner.. "perlu ke exam ni?, kalau tak payah exam tak boleh ke?, leceh la.." macam2 ayat yang keluar, dulu pernah juga terfikir macam mana kalau dlm hidup seorang pelajar ni, tak perlu nak jawab exam, tak perlu nk ambil kuiz,.. boleh tak agaknya kalau diberi pilihan mcm tu?

pastinya tidak.kalau begitu, bagaimana kita nak tahu tahap pencapaian seseorang pelajar tu, macam mana tahap kefahaman dia..begitu juga persoalan mengapa aku diuji?peperiksaan tu seperti dugaan dan cabaran yang Allah berikan pada kita sejauh mana kita bertawakal padaNya..sejauh mana kita beriman pada qada' dan qadar..

tak semestinya kita belajar sahaja kita akan berjaya apatah lagi jika tak belajar langsung! apa yang penting di sini bukan kerjasama, tapi habluminallah yang perlu kita jaga..

yang dilihat & diukurNya bukan sejauh mana usahamu
tapi yang diharap sejauh mana TAWAKAL, PERCAYA nan jitu..
pergantunganmu padaNya..
tapi tak bermakna tak perlu berusaha..
USAHA lah semampumu..
tapi janganlah sesekali beraqidah bahawa banyak usahamu penentu kejayaan..
tapi TAWAKKAL mu itu sebenarnya hanya semata-mata padaNya..
itulah penentu kejayaanmu..
kejayaan bukan milik sesiapa,tapi adalah milik Allah..
justeru,hendaklah dikau pohon dariNya semata..


saya doakan kita sama2 berjaya dalam peperiksaan masing2..tunjukkan pada diri, apa lebihnya orang, apa kurangnya kita? Allah ciptakan setiap orang ada satu otak, bergantung pada pemiliknya bagaimana otak itu dimanfaatkan..wallahu'alam

"wahai orang-orang yang beriman! jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu"

surah Muhammad:7

RABU 13 MEI 2009
8-10 PM AMF :UNGS 2030

JUMAAT 15 MEI 2009
8-10 PM AMF : UNGS 2040

SABTU 16 MEI 2009
8-10 PM AMF: UNGS 2050

Read more...

PenyeBab haTi jumuD

>> Thursday, May 7, 2009



dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

jauhkan aku dari sifat mazmumah ya ALLAH..

sudah hampir seminggu saya tak update blog ni,memandangkan kelas UNGS terlalu penuh, hampir setiap hari 6jam perlu hadiri, dari pukul 9 sampai lah 5 petang..walaupun ada rasa letih, tetap saya gagahi jua utk hadir..

alhamdulillah, akhirnya petang tadi lah kelas ungs yg terakhir,sesekali perasaan sedih muncul..tiada lg ustaz muneerdin utk bercerita, ustaz abdul ganiy yang sentiasa memberi tazkirah, dan ustaz iskandar arnel yang sentiasa mengasak fikiran2 kami semua dgn bermacam2 soalan yg tak pernah terlintas di fikiran yg mana kita merasakan tak perlu utk berfikir panjang ttg itu..

permulaan minggu ini saya penuh dgn hal yg penting, tapi sepanjang minggu ni saya tak sempat utk hadiri mana2 kuliah..sehingga sekarang,waktu ini rasanya terlalu kosong,rindukan majlis2 ilmu..

saya terfikir, ni kah sebab terjadinya hati menjadi keras atau jumud? nauzubillah min zalik..

penYebab haTi MenJadi kEraS:

  • melupakan kematian dan sakaratnya, alam kubur dengan segala yang terjadi di dalamnya. azab mahupun nikmatnya, dan bahawa ia adalah "tangga" pertama menuju akhirat.
  • kecintaan pada dunia, bersandar padanya, dan menjadikannya sebagai tujuan utama dalam menjalani kehidupan ini, kita telah menjadikannya sebagai kepentingan terbesar kita.
  • kelalaian dari mengingat Allah dan membaca ayat-ayatNya. andaipun kita membacanya, kita seolah-olah hanya membaca sebuah majalah.kita tidak mentafakuri janji dan ancamanNya, tidak pula khabar gembira yang ada di dalamnya.
  • duduk bersama orang-orang yang terlalu banyak bercanda dan tertawa, serta lupa untuk mengingati mati, alam kubur dan hari kiamat. terkadang berdusta demi membuat orang lain tertawa.
  • banyaknya dosa dan maksiat yang kita lakukan,hingga kemudian menjadi sebuah kebiasaan.

ya Allah, mungkinkah aku melakukan semua ini yang menjadi sebab hati menjadi keras..

Rasulullah SAW bersabda:

"hendaklah engkau jadikan dunia ini seolah-olah berdagang di negeri orang atau sebagai orang yang melintasi jalan. "Ibnu Umar r.a. berkata, "jika kamu berada diwaktu petang janganlah kamu tangguh diwaktu pagi dan jika kamu berada diwaktu pagi janganlah kamu tangguh diwaktu petang. rebutlah kesempatan sewaktu kamu berada didalam keadaan sihat sebagai persediaan diwaktu engkau sakit dan ketika engkau masih hidup sebagai bekalan ketika engkau mati."

riwayat Hadith al-Bukhari



ya Allah!
kenapakah hati ini begitu keras untuk mengingati Mu?
mungkinkah jiwaku sudah penuh dengan kekotoran?
setiap hari aku solat, membaca al-Quran
tetapi aku tidak dapat merasai kenikmatan
bagaimanakah akan aku tempuhi hidup ini?
adakah jiwa ini akan dapat Engkau terima?

ya Allah!
janganlah Engkau tinggalkan aku
janganlah Engkau biarkan jiwa ini ternoda dengan kemaksiatan
apalah diri ini tanpa Mu
aku begitu lemah untuk mengharungi gelombang dunia ini..

ya Allah!
kasihanilah jiwaku yang kerdil ini
aku sangat mengharapkan pimpinanMu
aku sangat merindu belaianMu
bantulah aku ya Allah!
bantulah aku ya Rabbi!
lemparkan lah cahayaMu ke dalam jiwaku..

ya Allah!
apalah erti kehidupan ini tanpa kehadiranMu
apalah gunanya segala yang ku miliki tanpa rahmatMu

ya Allah!
berikanlah petunjukMu kepadaku
aku tahu bahawa petunjukMu adalah mahal dan perlu kubayar
aku redha ya Allah..

ya Allah!
aku malu untuk berhadapan dengan Mu
aku begitu kotor dan jijik
riya',tamak,sombong dan dengki telah membelenggu hidupku
jiwaku lemas

ya Allah!
hanya kepadaMu
tempatku mengadu
ha
nya kepada Mu
tempat aku mencurahkan perasaanku
kerana aku tahu hanya Engkau
yang dapat membimbing
jiwaku yang kerdil ini

maka pimpinlah aku ya Allah...

Read more...

sejenak utk saudaraku

>> Thursday, April 30, 2009





hari ini telah menjangkau ke 30 hari bulan April, esok bermula 1 hari bulan Mei..begitu cepat masa berlalu,lbih kurg 2 mggu lg,habis lah short sem ni..
tanggal 7 Julai nanti saya bakal ke Kuantan, x sanggup rasanya membayangkan kehidupan yg bakal bermula pd hari itu nanti..sibukkah? dgr2 ada yg kata bg medical student ni smpai 'no life'?

ntah lah, itu adalah satu sebab saya cepat2 membina blog ini. hajatnya bila dh di kuantan nnti setelah ada ilmu byk sikit, tp mengenangkan ilmu ALLAH itu luas, semakin kita belajar semakin itu lah kita merasakan kita ni kurang ilmu,banyak benda kita tak tau,jahil dan sebagainya..teringat kat kata2 ust syed syukri, antara ustaz yg paling best di SMKATJ..semoga ustaz sihat2 selalu..

saya ada baca sebuah buku yg di beli semasa Pesta Buku Antarabangsa di pWTC baru2 ni, tapi belum sempat dihabiskan lg,bukan sibuk menjadi alasannya tapi masa yang di amanahkan Allah itu tak pandai lagi saya nk uruskannya..lepas ni di Kuantan nnti,kena manage btul2 la nampaknya..

apa kaitan gambar2 di atas dgn post kali ini?ni antara kata2 yang menarik hati dan membuatkan timbul semula perasaan cinta pada saudara seakidah kita disana yang kian pudar..

Khalil Ismail al-Haya, Ketua Whip HAMAS berkata:

"Allah telah memilih kami yang berada di Palestin untuk berjihad.

* kami telah dipilih oleh Allah SWT untuk mengorbankan jiwa, nyawa, harta, anak-anak kami untuk menentang musuh Allah dan mempertahankan Masijd al-Aqsa.

* kami juga telah dipilih untuk mewakili umat Islam di seluruh dunia untuk menjadi benteng pertahanan kepada al-Aqsa, kiblat pertama umat Islam dan juga masjid ketiga suci mereka.

* kami juga telah dipilih oleh Allah untuk menjadikan mati syahid sebagai impian utama kami berbanding kehidupan dunia.

* selama lebih daripada 60 tahun, kami hidup di medan pertempuran. selama waktu itu juga, kami di jajah, dizalimi, diseksa, dibunuh, dan juga diperangi.

* mengapa? hanya kerana kami mengucapkan lailahailallah, dan kerana kami mempertahankan bumi serta masjid kami.

* kami akan terus tetap dalam perjuangan sehinggalah setiap daripada kami akan terus gugur syahid.


* kami akan terus memastikan prinsip Islam akan terus dijulang.

* namun kami memerlukan sokongan dan bantuan anda.

* jikalau kami gugur syahid, dan anda sekalian terus diam membisu dan hanya menyaksikan sehaja, nantikan hari pembalasan.


* kami akan tuntut daripada Allah atas kealpaan anda semua.


* kami tidak akan redha terhadap kelesuan dan kebisuan anda semua"


apakah perasaan anda semua? kalau nk dibandingkan semangat jihad rakyat palestin di sana dgn rakyat Malaysia bagaikan langit dengan perigi (lg jauh, bak kata sir iskandar arnel)..kita semua terlalu mengagungkan budaya barat, hiburan yg terlalu melampau..kanak2 palestin telah faham erti perjuangan,jihad dan juga mati syahid..sedangkan kanak2 kita, atau orang kita lebih faham erti keseronokan, kemewahan dan juga nafsu yang melampau-lampau..

"dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang. itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik"

al-Imran:14

saya sendiri takut memikirkan bagaimana keadaan kita di hari kebangkitan nanti, adakah termasuk dlm golongan yang menerima amalan di tangan kanan?atau sebaliknya tangan kiri, wa nauzubillah..

seandainya kita mati di saat ini, apakah cukup selama ini amalan kita?adakah solat kita selama ni diterima ALLAH?ibadat kita yang lain2 tu bagaimana..sama2 kita bermuhasabah..

Read more...

jauh di sudut hati..

>> Sunday, April 26, 2009



tidak tahu apa untuk dicoretkan pd pagi ni,tapi saya merasakan diri ini terlalu jauh dariNya,terasa ingin mencintaiNya sepenuh hati...YA ALLAH, betapa diri ini telalu kotor, hati ini penuh dgn kemaksiatan..YA ALLAH, nafsu lawwamahku terlampau tinggi, tiap kali melakukan dosa tiap kali beristighfar..jauh sekali utk mencapai nafsu mutmainah..

" tidak ada Tuhan yang berhak menyembuhkan melainkan Engkau, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim"

memetik kata-kata dari maza ya'ni intima'i lil islam karya Fathi Yakan, saya mesti sentiasa mengingati Allah dan berzikir menyebut namaNya untuk menjadikan diam saya itu adalah dalam keadaan berfikir dan apabila bercakap adalah kerana berzikir. ini adalah kerana mengingati Allah itu merupakan ubat penawar yang paling mujarab untuk jiwa dan senjata paling ampuh untuk menghadapi serangan-serangan zaman ini..

"orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram"

surah al-Ra'd: 28

kata-kata ustaz Dasuki semalam masih mengusik hati, betapa diri ini masih jauh bertauhid yg sebenar-benar dgn Allah..namun, tidak terungkap rasa syukur, diri ini terpilih untuk menghadiri kuliah semalam bila mana pd masa yg sama, sahabat-sahabat rancak dengan aktiviti sendiri, kita hanyut dgn zikir pdNya, rindu pd Rasulllah saw..

ya ALLAH, kekalkan ku di jalan ini..ALLAHUMMAR ZUQNI ISTIQAAMAH

Read more...

dugaan golongan mukmin

>> Thursday, April 23, 2009




alhamdulillah ketiga-tiga midterm exm utk sbjek UNGS dh abis..selepas ini menyusul pula presentation dan juga term paper utk di'submit'..ini bermakna hidup tak akan pernah dpt releks,sntiasa ada sahaja kerja atau beban yg perlu tanggung..sama juga dlm hidup seharian kita,sentiasa ada sahaja dugaan dan ujian yg Allah telah tetapkan pada kita..

"apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan,'kami telah beriman,' dan mereka tidak diuji?" "dan sungguh, kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta."

(al-Ankabut:2-3)


"apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar."

(al-Imran:142)

seharusnya kita terima dugaan yg diuji itu dengan rasa tabah dan redha,tanamkan dlm hati "sebenarnya Allah nk uji aku,adakah aku ni orang yang termasuk dlm golongan sabar dan beriman padaNya.."

jika di imbas kembali sirah Rasulullah SAW, kenapakah Nabi dan sahabat-sahabatnya rela menanggung segala azab sengsara dan penyeksaan sedang mereka ini dalam kebenaran?kenapa pula Tuhan tidak melindungi mereka?tidakkah mereka ini askar-askarNya dan Rasulullah pula pendakwah dan pejuang ke jalanNya.

segala kesusahan yang dihadapi oleh pejuang-pejuang dan pendakwah kalimah Allah demi untuk menegak satu masyarakat Islam yang sejati adalah sunnah dan suratan Ilahi sejak permulaan sejarah lagi,di mana terdapat beberapa hikmah yang terkandung didalamnya..

antaranya adalah sifat kehambaan dan ke'abdian manusia terhadap Allah 'Azza wajalla sepeti yang disebut oleh Allah:

"dan tidak Aku menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembahKu"

(al-Zariyat:56)

sekiranya kita telah mengetahui kesengsaraan setiap Muslim itu dalam menghadapi sesuatu ujian,apatah lagi dalam usaha menegakkan sesebuah masyarakat Islam,ketahuilah kita seharusnya tidak berputus asa sekiranya di uji dgn pelbagai dugaan dan cabaran...

seharusnya kita cuba untuk bersabar dan juga sedar bahawa setiap yang berlaku itu pastinya ada hikmah di sebaliknya, sabda Rasulullah SAW:

hikmah dan kebijaksanaan itu adalah barang hilang umat mukmin yang mesti mereka perolehi kembali

khatamul kalam, tidaklah Allah menjadikan sesuatu itu adalah demi kebaikan diri kita,Dia yang telah menciptakan kita,maka Dia tahu akan kemampuan diri kita..



rujukan: Fiqh al-Sirah 1, oleh Muhammad Sa'id Ramadhan al-Buti

Read more...

xpdc dakwah turun ke lapangan

>> Sunday, April 19, 2009























peserta dan juga seorang penduduk flat menemui tempat pembuangan tin gam









bismillahirrahmanirrahim

pd 18 April 2009, satu program xpdc dakwah turun ke lapangan diadakan.saya dan juga sahabat2 turut serta dlm program itu,di mana dimulai di Sekolah Rendah Agama Sri Pantai di Pantai Dalam.

satu pengalaman pertama yg bermakna dlm hidup,sebelum ini sudah pernah menjadi fasi dlm program anjuran Alumni SHAMS bersama pelajar UIA,tetapi kali ini berhadapan dgn pelajar sekolah rendah.

rasanya tak perlu saya mengulangi tentatif program itu,tapi bolehlah melawati blog kak artiza slh seorang yg turut serta dlm program itu http://www.atriza.blogspot.com/

perasaan seronok mendekati adik2 pelajar itu dan peluang ini saya gunakan sebaik yang boleh dlm misi 'berdakwah' pd golongan kanak2 ini..apa yang mengejutkan dgn suasana mereka yg sangat terdedah dgn pelbagai gejala sosial..kita yg sedewasa ini belum pernah lg mendengar tentang thai song (sejenis arak) dan juga kumpulan apache sereng..punca utama yg boleh menjurus kpd salah laku remaja sekarang ini adalah kerana didikan ibu bapa itu sendiri.mereka tidak mementingkan agama malahan sambil lewa sahaja dlm mengurus hal ehwal didikan agama anak-anak.


عَنْ أَبِي سَعِيْد الْخُدْرِي رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ : مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَراً فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ اْلإِيْمَانِ
[رواه مسلم]

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Abu Sa’id Al Khudri radiallahuanhu berkata : Saya mendengar Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda : Siapa yang melihat kemungkaran maka ubahlah dengan tangannya, jika tidak mampu maka ubahlah dengan lisannya, jika tidak mampu maka (tolaklah) dengan hatinya dan hal tersebut adalah selemah-lemahnya iman.
(Riwayat Muslim)
hadis ke 34 ini mengandungi suatu pengertian yg bernilai utk diperhatikan dengan penuh minat oleh umat Islam demi kepentingan masyarakat.

selama ini kita hanya memberi alasan tidak kuat utk berdakwah seorang diri dan hanya mampu membencinya dgn hati sahaja.tetapi dgn adanya program sebegini kita boleh bergerak beramai-ramai,menyampaikan dakwah,dan menegur perkara yang munkar.

pada waktu petang,kami turun beramai-ramai ke kondo rakyat yg tidak berapa jauh dgn sekolah tersebut.malangnya kami tidak bertemu dengan mana-mana couple pun.bukan kita mahu mencari kesalahan mereka,tetapi sbg salah satu usaha utk menyampaikan dakwah kpd penduduk di situ.

pada waktu malam,kami bertolak ke Sri Penara,Bandar Seri Permaisuri. gerak kerja dakwah bermula slps solat isyak berjemaah.kami di bahagikan kpd 4 kumpulan bersama beberapa penduduk flat tersebut.kami meninjau blok D dan menyampaikan flyers kepada penduduk2 sekitar.

kami berasa kecewa kerana tidak bertemu dgn mane2 suspek yg terlibat dgn gejala sosial.kami hanya menjumpai 'sarang' mereka dan juga botol arak jenis tiger,tin-tin gam cap matahari,plastik-plastik yg berisi gam yg telah dihidu.saya sedikit terkejut dan takut memegang botol arak yg kosong itu sambil hati ini betulkan niat utk tujuang bergambar sahaja.mereka juga jadikan sarang tersebut utk melakukan maksiat dimana adanya 2 gulung tikar.betapa teruknya sosial remaja sekarang.saya tak dapat bayangkan bagaimana remaja-remaja inilah yg bakal menampuk pemerintahan negara.

saya rasa hanya setakat ini sahaja utk post kali ini..

keterangan lanjut boleh juga mengunjungi http://www.urusetialandas.blogspot.com/

"dan hendaklah di antara kamu ada segolongan orang yang menyeru kepada kebajikan,menyuruh berbuat yang ma'ruf, dan mencegah dari yang mungkar. dan mereka itulah orang-orang yang beruntung"

surah al-Imran:104

Read more...

Followers

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP